TOTUL
Expert
Moldova
Internet
Business Util Imobiliare Interviuri Electronică Tehnologie Internet

Corida. Istoria apariţiei.

10.10.2011, 11:44
Ce cunoaşteţi despre corida? Pînza purpurie, brodată cu aur, toreadorul musculos, taurul iritat, toate acestea se îmbină armonios într-un dans pasional.

Această privelişte îl captează în totalitate pe spectator. Timpul parcă se opreşte, se aude doar foşnetul pînzei, rasuflarea îngreunată a taurului şi bătaia inimii spectatorilor la unison.

Cînd anume a apărut corida nimeni nu ştie cu exactitate, deşi există date veridice despre existenţa unor ritualuri în care erau sacrificaţi taurii încă din anul 1500 î.e.n.
În timpul domniei vizigoţilor în Perinei (din 415 pînă în 711 e.n) luptele cu taurii au devenit extreme de populare. Cultura acestora considera taurul ca fiind un animal sacru. Probabil originea coridei vine de la sacrificarea ritualică a animalelor închinată zeilor.

Cu timpul însă, luptele cu taurii au devenit o adevarată distracţie pentru clasele înalte ale societăţii. Bărbaţii călare pe cai, numiţi cavaleiro, se luptau cu taurul înfuriat, ferindu-se de coarnele ascuţite ale acestuia. Acest spectacol a primit denumirea de rodeo. În Portugalia rodeo se bucură şi pînă în prezent de o popularitate deosebită.

Rodeo se deosebeşte de tradiţionala coridă spaniolă în primul rînd prin faptul că luptătorii ies în arenă călare pe cai, iar în cel de-al doilea rînd rodeo presupune sacrificarea taurului după spectacol. Acest lucru se întîmplă însă după culise. Aceasta se poate explica prin faptul că în timpul luptelor taurul este rănit de către toreador, deaceea sacrificarea acestuia vine ca o uşurare a morţii sale fireşti.

Corida a devenit cu adevărat populară la sfîrşitul sec. XI. Mii de spectatori se adunau în arenă pentru a privi lupta crîncenă dintre toreador şi animalul turbat.

Pafosul secolului XVIII a avut un impact colosal asupra inteligenţimii şi generaţiilor de după. În sec. XIX- XX, cînd progresul şi avîntul civilizaţiei a atins apogeul, scriitorii, pictorii şi alte personae de artă de talie mondială au început să-şi exprime împotrivirea faţă de coridă.

Dar, la mijlocul sec. XX, cînd omorul în masă îngrozea omenirea, corida a început să fie privită ca un simbol al luptei în care supravieţuieşte cel mai puternic. Pe lîngă toate acestea luptele sîngeroase regăsite în cărţile mai multor scriitor ai acelor timpuri au devenit un simbol al sublimării agresivităţii umane şi dorinţei de răzbunare.

Chiar şi astăzi acest dans al toreadorului cu taurul fascinează mii de spectatori din întreaga lume. În multe ţări anual au loc festivaluri dedicate coridei care se bucură de un real succes.

Care ar fi secretul succesului de care se bucură acest spectacol destul de crud, este greu de presupus. Poate că, doar în timpul coridei izbucneşe în noi acel început animalic, stramoşesc despre care nici nu ne dăm seama.

Autor: Irina Hibina

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Corida. Istoria apariţiei.
Corida. Istoria apariţiei.
Ce cunoaşteţi despre corida? Pînza purpurie, brodată cu aur, toreadorul musculos, taurul iritat, toate acestea se îmbină armonios într-un dans pasional. Această...
10.10.2011

Alte articole de expert

Comentarii
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini

Trimite link unui prieten
ro
1