TOTUL
Expert
Moldova
Internet
Business Util Imobiliare Interviuri Electronică Tehnologie Internet

Helloween

29.09.2012, 12:00
Sărbătoarea mistică a Helloween-ului în fiecare an capătă tot mai multă importanţă în viaţa noastră. Urmînd exemplul ţărilor care sărbătoresc Halloween-ul demult, în această zi ne apropiem de tainele care ne dau un motiv în plus să ne gîndim la tradiţiile pline de mister ale sărbătorii.

De ce dovleacul?


Conform unei vechi legende, în timpurile îndepărtate, în una din împărăţiile pămîntului un tînăr prinţ a luat de soţie din mare dragoste o tînără prinţesă. Însă, mama prinţei era împotriva acestui mariaj şi a reuşit să despartă tinerii, trimiţînd fata în lumea celor drepţi.

Tînărul prinţ extrem de îndurerat căuta orice posibilitate să se întîlnească cu iubita sa. Acesta a reuşit să gasească un magician care să-i intoarcă pentru scurt timp iubita cu condiţia ca prinţul văzînd-o şi discutînd cu ea să nu o atingă în niciun caz.
În curînd a venit şi clipa mult-aşteptată şi prinţesa a apărut în faţa soţului său. Ea era atît de frumoasă şi vie, încît prinţul nu a rezistat şi s-a aruncat spre ea pentru a o îmbrăţişa.

Jurămîntul a fost încălcat şi astfel s-a întîmplat inevitabilul. Sufletul fetei a rămas între cer şi pămînt, nemaiputînd să se întoarcă la ceruri, iar tînărul soţ a fost blestemat să hoinărească pe pămînt cu un dovleac înspăimîntător în loc de cap.


Păgînism sau creştinism ?


Această sărbătoare îşi are rădăcinile în timpurile păgîne ale celţilor antici. În codiţiile unei clime destul de aspre, anul avea două perioade: vară şi iarnă. Iarna începea la 1 noiembrie, atunci cînd intra în drepturi lordul morţilor şi prinţul întunericului Soween. În ultima noapte a lunii octombrie porţile împărăţie morţilor se deschideau şi cei aflaţi în iad invadau pămîntul. Zeul soarelui a fost ţinut în captivitate pentru cîteva luni bune.
Pentru a evita acestă soartă şi a nu fi prizonierul celor din iad, celţii apelau la nişte ritualuri mistice. Ei stingeau focurile din vetrele lor, se îmbrăcau în blănuri şi se adunau în jurul unui rug. Noaptea pe ulicioare se puneau diferite bucate pentru a îmblînzi spiritele ce se plimbau pe pămînt.Romanii care au cucerit teritoriile celţilor la începutul erei noastre, sărbătoreau în ultimele zile ale lui octombrie un eveniment tradiţional roman numit Feralia, zi în care îi comemorau pe ce trecuţi în nefiinţă.

În secolul IX Papa Grigorie al III-lea a translatat pentru 1 noiembrie Ziua Sfinţilor.
În engleza medievala seara de dinaintea sărbătorii purta denumirea de All Hallows Even( Seara tuturor sfinţilor). Această hotărîre a bisericii a dus la renaşterea tradiţiilor păgîne, care s-au împletit cu cele creştine şi astăzi fuzionează într-un singur eveniment ce poartă denumirea de Halloween.


Cum este sărbătorit Halloween-ul?


Se împlinesc aproape 2000 de ani de cînd oamenii din toate ţările care cunosc această sărbătoare în seara de Halloween se îmbracă în costume care simbolizează răul şi organizează mascarade şi show-uri feerice.
Tema principală a acestei seri o reprezintă istoriile înfiorătoare şi dovezile despre existenţa spiritelor şi a personajelor  mistice.Simbolul Halloween-ului este dovleacul găurit şi iluminat de o candelă introdusă înăuntrul acestuia, care reprezintă sufletele zbuciumate ale morţilor şi în acelaşi timp sperie duhurile rele. Acest atribut în noaptea de Halloween este purtat de participanţii la sărbătoare sau este atîrnat la intrarea în case şi curţi.Copilaşii se deghizează în dracuşori şi bat pe la uşi spunînd: ,,Daţi-ne dulciuri sau veţi regreta”. Aceste mici ,,stafii” trebuiesc ,,îmblînzite” cu diferite bunătăţi.În ţările unde Halloween-ul este o sărbătoare a comemorării strămoşilor, în faţa fotografiilor acestora se pun nişte dulciuri şi se aprinde o luminiţă care să ajute sufletele acestora coborîte pe pămînt în această zi să găsească calea înapoi spre ceruri.

Dina Apparatova

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Helloween
Helloween
Sărbătoarea mistică a Helloween-ului în fiecare an capătă tot mai multă importanţă în viaţa noastră. Urmînd exemplul ţărilor care sărbătoresc Halloween-ul...
29.09.2012

Alte articole de expert

Comentarii
26.10.2011, 11:06
Autor: Sofiya
Клаассно!!! Интересно!!! сколько лет вижу этот праздник, но ни как руки не доходили узнать историю Хэллоуина....))))
26.10.2011, 13:25
Cуперистория.. А почем сейчас тыквы? надо срочно покупать..
26.10.2011, 13:30
Тыквы сейчас по 5 лей кг. Сегодня купила. Будем делать с сыном тыкву - мумию.
26.10.2011, 13:59
Autor: Sofiya
Обязательно возьму!!! После вашей статьи есть идея для декора))) спасибо!!!!
26.10.2011, 14:55
Очень прикольный праздник, но к моему великому сожалению - я на него ни разу не попал!
26.10.2011, 17:52
Autor: Pretender
действительно интересно, стоит попробовать окунуться в суть праздника
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini

Trimite link unui prieten
ro
1