TOTUL
Expert
Moldova
Internet
Business Util Imobiliare Interviuri Electronică Tehnologie Internet

La ce servesc protezele dentare?

În ciuda măsurilor ample de prevenire, extragerea dinţilor, în practica stomatologică modernă, rămâne o intervenţie larg răspândită.

Dacă, după extracţia dentară, o lungă perioadă de timp, nu se efectuează tratamentul ortopedic, pot avea loc consecinţe negative. În cazul maladiei ţesuturilor parodontale, în mod deosebit, repede se dezvoltă mobilitatea patologică şi deplasarea dinţilor (pe desen indicate cu cifra 3), se formează pungi parodontale (cifra 5).

Schimbarea poziţiei dinţilor face dificilă efectuarea măsurilor de igienă, au loc depuneri intense de tartru dentar, progresează cariile. După pierderea unui dinte, dintele antagonist (dintele maxilarului opus – cifra 1) înaintează, împiedicând angrenare normală a dinţilor în timpul actului de masticaţie şi provocând dereglări în sfera articulaţiei temporomandibulare. În cazul lipsei unui mare număr de dinţi se pot dezvolta boli ale tractului gastro-intestinal.

Extracţia dinţilor fără un tratament ulterior, conduce rapid la deplasarea dinţilor, îndeosebi în cazul parodontitelor progresive, la adolescenţi şi adulţi. Deplasarea dinţilor şi a punctelor de contact dintre dinţi contribuie la reţinerea reziduurilor alimentare în nişele formate, ceea ce poate conduce la apariţia cariilor aproximale (cifra 4) şi a suprasarcinii dinţilor alăturaţi (cifra 6). Dintele alungit (cifra1) care iese peste suprafaţa ocluzivă poate perturba modul normal de angrenare a dinţilor şi mişcarea fiziologică a mandibulei inferioare. Deplasarea dinţilor laterali conduce inevitabil la apariţia supracontactelor, care sunt considerate factorul etiologic al bruxismului şi mioartropatiei.

În unele cazuri de pierdere a integrităţii arcadei dentare, se dereglează actul masticaţiei. Unii pacienţi dezvoltă obiceiul de a mesteca "cruţător" pe un anumit grup de dinţi. Pe suprafeţele dinţilor, lipsiţi de antagonişti, se formează deseori tartru, ceea ce creşte riscul leziunii cu carii.

Poziţia patologică a dinţilor:

1. Înaintarea dintelui antagonist
2. Atrofie osoasă
3. Deplasarea dinţilor alăturaţi
4. Apariţia cariilor aproximale
5. Formarea de pungi parodontale
6. Creşterea decalajului parodontal ca urmare a supraîncărcării dintelui.

Poziţia corectă a dinţilor:

Din cele expuse mai sus, desigur, înţelegem că pierderea dinţilor are multe consecinţe negative. Prin urmare, în majoritatea cazurilor e nevoie de o proteză dentară. În clinica dentară Denta Vita cele mai moderne şi cele mai răspândite proteze sunt cele pe bază de implanturi. De ce pe implanturi? Pentru că înlocuind dintele pierdut, nu-i vom deteriora pe cei alăturaţi dar vom restabili aparatul dento-maxilar printr-o metodă modernă "umană".

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
La ce servesc protezele dentare?
La ce servesc protezele dentare?
În ciuda măsurilor ample de prevenire, extragerea dinţilor, în practica stomatologică modernă, rămâne o intervenţie larg răspândită. Dacă, după extracţia...
9.08.2010

Alte articole de expert

Comentarii
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 

Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini

Trimite link unui prieten
ro
1