TOTUL
Expert
Moldova
Internet
Business Util Imobiliare Interviuri Electronică Tehnologie Internet

Osteodensitometria - noi posibilităţi de diagnosticare a patologiilor densităţii osoase

Medicii întotdeauna spun că a preveni o boală este mai uşor decât a o vindeca. Cercetarea - osteodensitometria permite diagnosticarea la etapa prematură a patologiilor densităţii osoase şi evitarea problemelor grave. Mai multe informaţii despre această inovaţie şi importanţa ei ne spune medicul de familie al Centrului de Sănătate «GALAXIA» Ala Burlacu.

- D-na Ala, la Centrul «GALAXIA» este instalat osteodensitometrul «DEXA» din categoria echipamentelor medicale de ultimă generație, care sunt avantajele lui şi ce oportunităţi deschide pentru pacienţii dumneavoastră? 

- Toată lumea ştie că rezistenţa ţesutului osos este direct proporţională cu densitatea acestuia, adică, depinde de nivelul corespunzător al compoziţiei minerale. Atunci când se reduce nivelul densităţii minerale, se dezvoltă osteoporoza. Pe seama osteoporozei sunt puse 70% din fracturile care necesită spitalizare. Osteodensitometrul «DEXA» reprezintă cel mai înalt nivel de posibilitate tehnică. Cu ajutorul razelor X, el permite depistarea simptomelor timpurii ale osteoporozei, precum şi monitorizarea dinamicii tratamentului. În prezent, în toată lumea, osteodensitometria cu raze X, este recunoscută drept "standardul de aur" în diagnosticarea osteoporozei. Aceasta este metoda cea mai precisă, care permite determinarea conţinutului de calciu în ţesutul osos. Ea face posibilă examinarea coloanei vertebrale în proiecţiile frontale şi laterale şi a extremităţilor proximale ale oaselor şoldului. Evaluarea densităţii minerale a ţesutului osos după endoprotezarea articulaţiei şoldului, şi cea pediatrică, ce permite examinarea pacienţilor de la 5 la 20 ani, sunt programe inovatoare.

- După câte ştiu, cu ajutorul osteodensitometrului «DEXA» poate fi observat nu numai ţesutul osos?
- Într-adevăr, există un program "tot corpul", destinat analizelor compoziţionale şi evaluarea conţinutului cantitativ şi procentului de grăsimi libere, a masei "slabe" - muşchi şi ţesutul conjunctiv, şi componentele minerale. Acest studiu este efectuat după prescripţia endocrinologului la controlul tratamentului obezităţii sau ca un program de fitness, care permite de a determina cu precizie dinamica de creştere a masei musculare şi scăderea componentului de grăsime.

- Cum se reflectă asupra organismului uman iradierea cu raze X?

- Timpul de studiu este mic şi durează doar câteva minute. Cu toate acestea, expunerea la radiaţia totală este extrem de scăzută şi comparabilă cu radiografia încheieturilor sau primirea radiațiilor în urma vizionării televizorului timp de 6 ore.

- Ce categorii de persoane aţi sfătui să acorde atenţie şi să se gândească la apariţia osteoporozei?
- În primul rând, sunt expuşi riscului bărbaţii peste 60 de ani şi femeile după 50, de asemenea trebuie să se examineze şi femeile cu menopauza precoce - până la 45 de ani. Din păcate, statisticile recente sugerează că osteoporoza a întinerit. Un rol important îl are stilul de viaţă şi alimentaţia,de aceea lipsa produselor lactate, fumatul, alcoolul, stilul de viaţă sedentar, sau din contra efortul sportiv intens sunt factori de risc. Trebuie să acorde atenţie acestei probleme şi persoanele a căror rude au avut osteoporoză sau fracturi în urma leziunilor minore, persoanele cu structura corpului slabă, persoanele care folosesc doze mari de medicamente care conţin corticosteroizi, anticoagulante, anticonvulsive şi componente diuretice. De asemenea, expuse la risc sunt persoanele cu anumite boli: poliartrita reumatoidă, patologia sistemului endocrin, boli oncologice, dereglarea funcţiei rinichilor, susceptibilitatea la astm şi alte boli pulmonare.

- Persoana singură poate să atragă atenţie la anumite simptome, indicatori de slăbire a ţesutul osos?
- Problema e că nu există simptomele tipice la etapa prematură a bolii. De obicei, pacienţii se adresează prea târziu, când are loc o fractură sau mai multe fracturi într-o anumită perioadă cu prejudicii mici. De aceea, categoriile de persoane menţionate mai sus ar trebui să treacă un examen o dată pe an, fără plângeri specifice din partea sistemului osos.

- Care este costul examinării unei zone, de exemplu, secţiunea lombară a coloanei vertebrale?
- În conformitate cu lista de preţuri - 250 lei.

- Pentru o procedură, care se face o dată pe an, pentru a preveni probleme grave, acesta este accesibil. Ce aţi recomanda, d-na Ala, pacienţilor pentru a preveni apariția osteoporozei?
- Este necesar pe tot parcursul vieţii, începând din copilărie, de consumat alimentele care conţin calciu şi vitamina D. Nu este atât de greu să se acorde atenţie acestui lucru, de exemplu, un litru de lapte conţine1500 mg de calciu, aceasta este norma zilnică pentru bărbaţii şi femeile, după 50 de ani, pentru copii norma e de 800 mg de calciu pe zi, pentru persoanele de vârstă mijlocie - de 1000 mg. În brânză şi în seminţele de susan se conţine mult calciu. Desigur, dacă sunteţi deja diagnosticaţi cu osteoporoză, nu va fi suficientă doar o nutriţie adecvată, este necesar tratamentul şi supravegherea medicilor. Restabilirea concentraţiei de calciu este un proces de lungă durată, de aceea cu cât mai devreme problema este depistată, cu atât mai uşor îi veţi face faţă. Şi iată câteva recomandări pe care trebuie să le ştie fiecare:
- Limitaţi consumul de cafea! - consumul mare de cafeină (mai mult de 4 cești pe zi) creşte riscul de fracturare a şoldului.
- Limitaţi consumul de sare! - consumul excesiv de sodiu cu alimentele duce la scăderea densităţii osoase.
- Renunţaţi la fumat! - fumatul creşte riscul de dezvoltare a osteoporozei.
- Renunţaţi la consumul excesiv de alcool! - alcoolul suprimă activitatea celulelor care formează ţesutul osos.
- Mişcaţi-vă! – exerciţiile fizice moderate pot aduce numai beneficii, chiar şi mersul pe jos este deja profilaxie.


- Vă mulţumesc,d-na Ala, pentru un interviu interesant şi sfaturi utile, iar Centrului de Sănătate şi Familie «GALAXIA» pentru faptul că acum în Moldova a devenit mai accesibilă posibilitatea de depistare a osteoporozei. Să fim sănătoşi!

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Osteodensitometria - noi posibilităţi de diagnosticare a patologiilor densităţii osoase
Osteodensitometria - noi posibilităţi de diagnosticare a patologiilor densităţii osoase
Medicii întotdeauna spun că a preveni o boală este mai uşor decât a o vindeca. Cercetarea - osteodensitometria permite diagnosticarea la etapa prematură a patologiilor...
23.08.2010

Alte articole de expert

Comentarii
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 

Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini

Trimite link unui prieten
ro
1