TOTUL
Expert
Moldova
Internet
Business Util Imobiliare Interviuri Electronică Tehnologie Internet

Dermatoscopie computerizată. În Moldova este disponibil diagnosticul fără erori a alunițelor.

Medicina se dezvoltă în ritmuri rapide. Ceea ce cu câţiva ani în urmă părea imposibil, astăzi se aplică în practică. Chiar și în ţara noastră există dovezi ce demonstrează acest lucru. Cu trei ani în urmă, pentru prima dată în Moldova, la Centrul pentru Sănătatea Familiei "GALAXIA» a început să fie folosită dermatoscopia computerizată. Astăzi, aceasta este cea mai ușoară și sigură metodă de diagnostic timpurie a alunițelor care reapar. Mai multe despre acest subiect ne va spune medicul oncolog, dermatolog de cea mai înaltă categorie a Centrului pentru Sănătatea Familiei "GALAXIA”, membru al Asociaţiei Internaţionale pentru dermatoscopie, Ecaterina Tcacenco.

- Dna Ecaterina, se poate spune că tumorile maligne reprezintă una din cele mai presante probleme?
- Din păcate, da. În ultimele decenii, în structura globală, incidenţa cancerigenă de tumori maligne ale pielii ocupă locul al doilea. Numai în ultimii cinci ani, conform statisticilor, incidenţa cancerului de piele a crescut cu 30%, iar mortalitatea din cauza tuturor tumorilor maligne de piele a crescut cu 62,2%. Doar închipuiți-vă, în fiecare oră o persoană moare din cauza melanomului. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2011, dermatologii prezic 1 milion de cazuri noi de cancer de piele. Desigur, incidenţa creşte nu numai în plan mondial, dar şi în Moldova. Astăzi, acest indicator constituie 1200 de persoane pe an la 100.000 locuitori.

- Indicator groaznic. De ce acesta este în creştere, și nu în scădere?
- Aceasta se explică prin faptul că tumorile pielii, deşi sunt vizuale, sunt latente, nedureroase. Pacientul nu poate determina în ce stadiu de evoluție a bolii se află şi astfel se pierde timpul preţios. Un alt motiv constă în schimbările climatice şi radiaţiile solare excesive. Radiaţiile ultraviolete în doze mari provoacă modificări permanente în celulele pielii, crescând în mod repetat riscul reapariției lor. Pentru fiecare persoană cantitatea critică de insolație este individuală, este destul de dificil de a determina limita, așa că cel mai bine e de reținut faptul că expunerea prelungită la soare este în detrimentul organismului. Bronzul excesiv provoacă inevitabil arsuri, care au un impact negativ asupra imunității celulelor pielii. Iar pielea are un specific neobişnuit: "memorie" genetică şi nu iartă insolaţia insuportabilă. Drept rezultat apar aluniţe maligne şi pete de vârstă, diferite tumori. O altă cauză răspândită ce provoacă apariția cancerului este traumatizarea alunițelor. Aceasta poate avea loc neobservat în locurile de contact permanent cu centurile, curelele, gulerele, decorațiunile, deci aceste circumstanțe merită atenţie. Şi dacă ați traumatizat grav o aluniţă cu unghia, cu vreun instrument ascuţit, cu buretele de baie, obligatoriu adresați-vă la medic. În sfârșit, un alt motiv – nivelul scăzut al culturii sanitare a populaţiei. Lipsa informaţiilor despre cauzele bolii, factorii de risc, primele semne de degenerare a alunițelor, metodele moderne de diagnostic şi tratament al tumorilor cutanate.

- La ce urmează de acordat atenție în primul rând?
- Trebuie de manifestat atenție la primele semne de degenerare a aluniţelor: schimbarea bruscă a pigmentării, apariţia pigmentării inegale, exfoliere, creştere dimensiunii şi a densității, apariția crăpăturilor, ulceraţiilor şi sângerărilor. O cauză majoră pentru solicitarea ajutorului profesionist ar trebui să fie orice schimbare bruscă a formei, culorii, dimensiunii, senzațiilor de mâncărime, durere, inflamaţie, senzaţie de arsură, furnicături, traumatizarea aluniţelor, apariţia unor noi formaţiuni pe piele. Dar trebuie de luat în considerație și faptul că cancerul de piele aproape nu se manifestă prin sindromul durerii, şi oamenii de cele mai multe cazuri întârzie cu tratarea. La rândul său, diagnosticul timpuriu şi tratamentul ulterior adecvat, în aproape toate cazurile, presupune recuperarea completă a pacientului.

- Tehnologia modernă permite rezolvarea la timp a problemei?
- Metodele moderne de diagnostic pot reduce morbiditatea şi mortalitatea în cazul cancerului de piele. Cea mai modernă metodă de diagnosticare timpurie a cancerului de piele este dermatoscopia computerizată cu microscopie epiluminescentă. Această metodă este deja utilizată de către 11 ţări din Europa, iar Centrul pentru Sănătatea Familiei "GALAXIA” a făcut posibilă utilizarea acesteia și în Republica Moldova. Tehnologia nu permite să fie ratat nici un moment atunci când o aluniţă se transformă în melanom. Datorită acestei metode se poate face diferenţa între tumorile benigne şi cele maligne ale pielii, precum şi diagnosticarea diferitor boli de piele. Tehnica este complet este lipsit de traumatism, ea permite examinarea şi evaluarea pielii, care nu este vizibilă cu ochiul liber. Unicitatea noii metode constă în faptul că acum este posibil de a evalua riscul alunițelor la primele stadii, imediat după apariția acestora, și nu după îndepărtarea lor. Asemenea tip de cercetare este similară ultrasunetului, pe secţiunea pielii unde se află alunița, se aplică o camera cu un microscop, care emite raze speciale inofensive, la o adâncime de câțiva microni, fotografiază, şi transmite imaginea pe monitorul computerului. Apoi, fotografia se mărește pentru a obţine o imagine mai clară a structurii alunițelor, simetria, pigmentarea şi circulaţia sanguină a acestora. Dermatoscopia computerizată permite timp de câteva minute de a vedea modificările ce au loc la nivelul pielii, de a stabili un diagnostic corect sau de a anula pe cel eronat. Toate datele sunt stocate într-o bază de date şi permit monitorizarea apariției oricărei modificări în dinamica.

- Dna Ecaterina, se poate face o dermatoscopie computerizată în scopuri de profilaxie?
- Nu numai că se poate, dar trebuie! Dermatoscopia computerizată ne permite să analizăm toate leziunile pigmentate şi să determinăm dacă acestea sunt maligne sau benigne, sau dacă există vreo suspectare precum că acestea sunt maligne. Dacă, de exemplu, activitatea este foarte scăzută, ne propunem pentru început să urmărim alunița. Persoana vine peste jumătate de an, peste un an, trece din nou diagnosticul şi în baza celor două fotografii medicul conchide dacă activitatea a crescut, dacă există vreo zonă nouă pigmentată în limita aluniței benigne. Dacă aceste simptome sunt prezente, desigur, din punct de vedere oncologic, este recomandată eliminarea tumorii, până când aceasta este de categoria celor benigne. Este important să înţelegem că nu toate aluniţele ar trebui să fie eliminate, ci doar cele care în rezultatul diagnosticului se încadrează în categoria celor periculoase. Deci, importanţa diagnosticului este dificil de a fi supraestimată. Apropo, Republica Moldova, în persoana centrului «GALAXIA» pentru prima dată în mai 2010, s-a alăturat la Ziua Europeană de detecţie a melanomului. Noi am oferit posibilitatea tuturor de a efectua diagnosticul în mod gratuit, iar de acum aceasta va deveni o tradiţie anuală.

- Este adevărat că la Centrul pentru Sănătatea Familiei «GALAXIA» este posibil de a elimina aluniţele cu ajutorul unei metode noi şi absolut sigure?
- Așa este. Deci, vorbim despre o intervenţie chirurgicală prin intermediul undelor radio. Această metodă este folosită în clinicile oncologice din Statele Unite ale Americii, Austria, Australia, în Institutul Oncologic de Cercetări Științifice din Moscova în numele lui P. A. Herzen şi la Centrul de Cercetare a Cancerului din Rusia în numele lui N. N. Blohin. Metoda se bazează pe faptul că leziunile pielii sunt eliminate prin unde radio de diferite frecvenţe, încălzite la 70 de grade. Acest lucru permite în același timp de a elimina porțiunea necesară, de a coagula vasele sangvine şi de a dezinfecta suprafaţa pielii. Această metoda este considerată cea mai sigură. Prin urmare, nu are loc nici o deteriorare a țesuturilor subiacente, nu curge nici o picătură de sânge, nu este nevoie de a coase locul, nu sunt complicaţii postoperatorii cum ar fi umflarea, sensibilitate, supurația, suprafaţa rămâne curată şi este asigurat un efect cosmetic înalt. După îndepărtarea aluniței, locul este tratat pur şi simplu cu o soluţie concentrată de permanganat de potasiu. Avantajul constă în faptul că întreaga procedură durează aproximativ 20-15 de minute, astfel persoana nu sacrifică timp şi nu modifică ritmul de viaţă. Iar lipsa durerii permite utilizarea acestei metode și în cazul copiilor.

- Probabil că vă confruntați adesea cu faptul că oamenii se tem să elimine alunițele, deoarece sunt convinşi că această procedură este dăunătoare. Există vreun pericol într-adevăr?
- Aceasta este un stereotip, care stă ferm în mintea majorităţii. Toată lumea trebuie să înţeleagă că tranziţia de la nev benign intr-unul malign nu durează o jumătate de oră. Această tranziţie are loc timp de 20-25 de ani. Iar teamă de a înlătura la timp aluniţele periculoase, creează probleme grave mai târziu. În această privință, diagnosticarea modernă reprezintă un mare pas înainte. Pacientul poate urmări pe monitor cum a fost alunița și ce a devenit. Astfel apare motivaţia de a acţiona în timp util.

- Şi o ultimă întrebare: dacă așa s-a întâmplat că "GALAXIA” este descoperitorul multor domenii din medicină în ţara noastră, urmează de aşteptat noi descoperiri în viitorul apropiat?
- În zilele apropiate, vom deveni primii din Moldova, care cu ajutorul dermatoscopie computerizată vom efectua scanare triplă. Adică diagnosticarea profesională a bolilor părului va deveni, de asemenea, disponibilă.

- Mai multe detalii în acest sens vom întreba atunci când inovația va apărea în lista de servicii. În acest moment dorim Centrului pentru Sănătatea Familiei "GALAXIA” succese în toate domeniile, iar Dvs., Dna Ecaterina, vă dorim cât mai multe zâmbete fericite din partea pacienţilor recunoscători!

Adaugă în blog

Pentru a posta acest material, copiaţi codul de mai jos în blogul dvs.

Cod pentru publicare

Cum va arăta pe blog:

Totul.md
Dermatoscopie computerizată. În Moldova este disponibil diagnosticul fără erori a alunițelor.
Dermatoscopie computerizată. În Moldova este disponibil diagnosticul fără erori a alunițelor.
Medicina se dezvoltă în ritmuri rapide. Ceea ce cu câţiva ani în urmă părea imposibil, astăzi se aplică în practică. Chiar și în ţara noastră există...
20.10.2010

Alte articole de expert

Comentarii
Adaugă comentariu

Comentează

Vă rugăm introduceţi numele de utilizator (email) şi parola.
Dacă nu sunteţi încă înregistrat pe Totul.md, atunci ar trebui să vă înregistraţi-vă pe site.
Email-ul Dvs:
Parolă:
Comentariu
 
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini

Trimite link unui prieten
ro
1