TOTUL
Localuri “de asta si alta lume” ale Chisinaului
1.11.2011, 12:50
Odata ce Chisinau e orasul capitala al tarii de ce sa nu atunci merite cele mai diverse emotii, experiente si desigur localuri. Localuri care etaleaza cele mai diverse traditii,culturi si specifice atit nationale cit si internationale.

De pilda ceea ce ar tine de specificul nostru national putem da exemplu de localuri ca: “Crama Basarabia”, “La Placinte”, precum si acele localuri care isi bazeaza specificul pe aspecte din trecutul neamului nostru ca: “Dacu la Vatra” sau “Popasul Dacilor”.

In cazul celor internationale putem indica de ce nu specificul prezent European ca: “Bier Platz” (Germania), “El Paso” (Spania), “Pizza Celentano” (Italia), sau localuri cu specific asiatic ca “Planeta Sushi” (Japonia), sau “Beijing” (China), sau specifice originare tarilor de pe continentele americane ca “Mc Donalds” (SUA) sau “El Paso” (Mexic), nemai vorbind desigur si de prezenta localurilor ce prezinta specificul tarilor orientului mijlociu ca spre exemplu: “Ali-Baba” (Turcia) sau “Cofee House Oriental” (specific tarilor arabe), etc.

Si atunci se pune inrebarea care e scopul acestei diversitati pentru oaspetii potentiali ai acestor localuri, si cum sa aleaga ei? Si apoi de ce sa fie necesar de a alege daca tot de ce este nevoie e doar ceva bani, iar provocarea imaginatiei, emotiile, luminile, sarbatoarea, odihna, amintirile, concluziile si impresiile sunt toate deja asigurate indifferent de specificul ales. Si apoi tinem sa credem ca banii si timpul se dau pentru mai mult decit aparenta arhitecturala si atmosfera specifica creata, decit deservire de calitate, si produse proaspete, prezenatate noua ca fiind originale.
Ceea ce de fapt noi toti cautam si platim pentru aceste localuri, cred eu, e contopirea macar pentru scurt timp, cu acea cultura si acele traditii ale specificului culturii pe care se bazeaza localul.

Nu neg veridicitatea acestei posibilitati dar nici nu o afirm, si nici nu pun nici semnul “stop”, poate ca totusi este bine sa ne lasam furati de feerie si sa credem ca chiar suntem pe teritoriul acestei culturi, in lumea sa, si parte a vietii sale, dar totusi affirm ca sa nu uitam ca aceste insule ale placerii si fanteziei sunt toate pe un singur teritoriu comun si sunt deservite in prea marea lor majoritate de aceiasi bastinasi ai acestui teritoriu comun.

In final intentia adevarata a tuturor care aleg sa viziteze orice local este ceea de a gusta ceva deosebit si este primul imbold al nostru pentru de a pasi pragul acestor restaurante sau cafenele. Poate ca bastinas as alege mai putin ceea ce e de fapt de specialitate nationala si as da preferinta totusi localurilor “de alta lume”, iar pe cele cu specific national le las turistilor ca sa aiba ce “invada” pentru ca ei asta de fapt si doresc, daca cauta ne cunoasca mai bine pe noi si sa guste din bucatele si cultura noastra.

Spre exemplu un cetatean al Germaniei venit aici ca turist nu ar alerga in primul rind la vizita sa in Chisinau la “Bier Platz”, ci ar alege desigur datorita aceluiasi imbold de a gusta acel deosebit, anume localurile cu specific moldovenesc. Dece sa nu vada, sa cunoasca si sa guste din specificul culturii pe pamintul careia se afla. Si ar fi cel care si are cea mai mare dreptate si prin ironia situatiei noastre primeste exact ceea ce cauta, primeste nu numai specificul architectural moldovenesc si ambianta autohtona creata special pentru el, dar si pe cel 100 % natural.

La ce i-ar folosi lui daca ar fi in Chisinau si ar merge undeva unde se serveste in capitala noastra bere de origine Germana si cirnaciorii lui germani, preparati chiar daca dupa reteta corecta. El intelege foarte bine calitatea produsului original trecuta prin miniile chiar de igienic perfect curate si experienta cel putin decenta a cuiva care de fapt, nici nu este bastinasul retetelor originale.

Si totusi acest articol nu e indreptat impotriva localurilor specifice “de alta lume” ale Chisinaului. Eu din contra, apreciez aceste localuri, pentru staruinta si frumusetea lor, deservirea de calitate inalta, fanteziile inspirate si dorintele pe care ele le trezesc. Datorita lor anume aspir la faptul de a merge totusi la un: “Oktoberfest” adevarat in Munchen. Si odata ce voi fi acolo nu prea cred ca voi alege atit de rapid sa trec pe la la “La Placinte” pe strazile acestui oras, desi as fi curioasa sa vad si sa gust cum s-ar descurca Germanii cu retetele noastre originale moldovenesti.

Asa ca turistii care pasesc hotarele unei tari care nu e a lor inteleg foarte bine ce vor pe acel pamint, si cauta originalul in toate, nu doar in localuri, si no o fac datorita notiunii sau cuvintului simpu “original” ci o fac pentru ca vor o bucatica din pasiunea si viata reala a bastinasilor adevarati. E o dorinta normala atit a lor precum si a noastra cind alegem sa mergem la un local specific chinez , arab sau italian, adevarul insa depinde de masura intelegerii noastre a fenomenului de adevarat original si inadevar bastinas indiferent de concluziile aparute dupa luarea mesei fie pozitive sau “m-am asteptat la ceva mai bun”.

Autor: Liuba Rotaru

Комментарии
Recomandăm
Toate suvenirele vorbesc despre Moldova
Dacă vreţi să mergeţi peste hotare şi nicidecum nu dispuneţi de timp pentru Citește
Cele mai aşteptate premiere cinematografice ale lunilor Noiembrie - Decembrie 2012
1.Amurg. Saga. Răsărit: Partea 2 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 Citește
Helloween
Sărbătoarea mistică a Helloween-ului în fiecare an capătă tot mai multă Citește
Premiere cinema de revelion
În ajunul Anului Nou și a zilelor de odihnă și a vacanței școlarilor cu Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten