TOTUL
Cum să evitați suprarăcirea
26.01.2012, 15:56
A venit iarna. Deși nu au început încă frigurile mari, putem degera chiar dacă termometrele indica valori peste 0 grade aflându-ne un timp mai îndelungat afară. Consecințele degerării pot fi foarte diferite: de la guturai până la deces.

Organismul uman este protejat de degerături printr-o singură modalitate: pentru a preveni pierderea căldurii, corpul începe să reducă fluxul sanguin la nivelul pielii. Apoi apar frisoanele și eliberarea hormonilor care au capacitatea de a păstra căldura corpului. De regulă, acest proces nu este de lunga durată. Prin urmare, omul începe să degere.

HIPOTERMIA (suprarăcirea) poate fi divizata in 3 etape principale:


Hipotermia ușoară: încep frisoanele; în același timp,mersul devine mai șubred și apar gânduri confuze.

Hipotermia medie: frisoanele devin mai puternice, însă cu pauze neașteptate; concentrarea atenției este practic imposibilă; respirația devine superficială și lentă; pulsul slăbește.

Hipotermia profundă, care pune în pericol viața: frisoanele încetează,este posibil leșinul; respirația este practic de nedeterminat; pulsul este neregulat, slab sau nedetectabil.

Cu excepția cazurilor de nimerire a persoanelor în apă rece ca gheața, cea mai probabilă este degerarea pe vreme vânturoasă sau umedă. Ultima etapa a înghețului necesită intervenție medicală urgentă. În timp ce așteptați sosirea medicului aveți posibilitatea să acordați ajutor persoanei afectate, înfășurând-o neapărat în haine uscate pentru a stopa pierderea căldurii.

Etapa medie a hipotermiei necesita schimbarea urgentă a hainelor cu cele uscate, evitând însă, masarea imediată a corpului sau încălzirea rapidă cu apă prea fierbinte, deoarece acest fapt poate conduce la lezarea gravă a țesuturilor corpului. E nevoie sa vă culcați în pat, învelindu-vă cu pături groase și servind un ceai fierbinte și dulce. Consumarea alcoolului este contraindicată!

Copiii și bătrânii sunt predispuși degerării într-o măsură mai mare. Cu toate acestea în multe situații și persoanele de vârstă medie, care nu cunosc despre bolile sale, de asemenea sunt supuse riscului .

Persoanele care au suferit în urma unui accident-auto sau a altor accidente, care suferă de boli psihice, care primesc calmante, au insuficiență tiroidiana sau cele fară adăpost trebuie sa fie foarte precauți la cât sânt de rezistenți la frig.

Chiar dacă nu va regăsiți în nici una dintre categoriile descrise mai sus, țineți cont de sfaturile specialiștilor când ieșiți la frig, dar mai ales când mergeți la drum lung.
 
- Îmbrăcați neapărat mai multe rânduri de haine!

- Consumați neapărat cât mai multe lichide și în nici un caz nu ieșiți la frig flămând.

- Faceți cât mai multă misșcare pentru a îmbunătăți circulația sângelui.

Atenție persoanelor care suferă de artrită! Chiar și cea mai lejeră suprarăcire vă poate provoca amigdalită, faringită, bronșită, radiculită sau nevralgie. Iar răceala sigur nu vă va lăsa neatins.

Комментарии
2012-01-31T13:16:00+00:00
135
-96
inca un coment

Recomandăm
“Farmacia Familiei” - pentru o familie fericita!
“Farmacia Familiei” este una dintre cele mai mari retele de Citește
Vaccinarea copiilor - "pentru" şi "contra"
Vaccinarea prevede programul de imunizare de rutina adoptată în fiecare Citește
Vaccinul înpotriva cancerului - mit sau realitate?
Cancerul - este o mare problemă timp de multe decenii. Potrivit OMS, în Citește
Cum vă puteţi proteja de herpes pe buze?
Herpesul este o infectie virala, care se manifesta pe piele (cel puţin - pe Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten