TOTUL
Sarea - este într-adevăr "moartea alba"?
27.02.2012, 14:36
De mult timp se vehiculează ideea că sare şi zahărul sunt "moartea albă".

Mulţi dieticieni autoproclamaţi recomanda reducerea aportului de sare în mod semnificativ, până la lipsa totală a acestuia. Acesta diete şi reţete uneori amuzante, se bazează pe argumente că dieta fără sare: reduce depozitele de sare în articulaţii, previne formarea de pietre în rinichi şi vezicula biliară, sau, mai frecvent, scăde tensiunea arterială şi reduce tensiunea în rinichi, cea ce nu are nimic comun cu fiziologia normală umană.

Da, desigur, un exces de sare în organism poate duce la schimbări semnificative. Sarea afectează sănătatea şi poate provoca boli noi. Cu toate acestea, mai puţin este cunoscut faptul că respingerea completă a sării din alimentele consumate, provoacă corpului nostru nu mai puţin daune decît excesul ei.
 
Dar unde este mediea de aur, sub numele unui stil de viaţă sănătos?


În acest articol, vă vom informa cu privire la rolul de sare în corpul nostru, de cantitatea necesară şi consecinţele posibile ale unui exces de sare. Dar, să punem totul în ordine.

- Formula chimică sării este clorura de sodiu - NaCl . În soluţii (inclusiv în corpul uman), sarea, se disociază în cationi de sodiu cu potenţial negativ şi în ioni de clorură cu potenţial pozitiv. pet. Dacă nu se ia în considerare greutatea oaselor, care conţin cea mai mare parte de calciu, sodiul este metalul cel mai abundent din organism. La rândul său, acidul clorhidric din stomac necesită pentru ioni de clor pentru a fi format. Deci sarea este utilă:
 - În primul rând, pentru a asigură nivelul necesar de salinitate a fluidelor de sânge, ţesuturi, conţinutul de sodiu în celule (citoplasma). Dacă se modifică salinitatea proteinele incep sa degenereze, adică îşi pierd structura lor naturală.
- În al doilea rând, sodiul este principalul în funcţia pompei de natriu-potasiu, ea asigură deplasarea ionilor (cum ar fi potasiu şi calciu) si molecule organice prin membrana celulelor. Această mişcare este în interiorul proceselor, cum ar fi digestia, contracţiile musculare, etc Astfel, în cazul în care corpul uman e lipsit complet de sodiu, moartea vine repede. Deoarece sodiul este excretat continuu şi în abundenţă cu urina şi prin transpiraţie, pierderea lui este mare. Deci e necesar de a fi completat zilnic - în lipsa acestui aport moartea va veni încet. Astfel de cazuri sunt cunoscute in medicina - de pildă cînd se consumă mari cantităţi de apă dulce nenaturală (mai mult de 10 de litri pe zi).

Se spune că omul poate trăi fără sare, în cazul în care dieta constă din produse de carne, deoarece ele au deja sodiu. Aceasta este o greşeală gravă, pentru că oamenii, spre deosebire de tigri şi lupi transpira prin tot corpul şi pierd mult sodiu. Iar sare din carne este neglijabil de puţină. Deci, a se adaugă în regimul alimentar sare este necesar, chiar dacă mîncaţi numai carne, fără pâine.
 
Acum, în cea ce priveşte argumentele prezentate la început. Sărurile din articulaţii sunt nişte acizi urici, calculii din rinichi - oxalaţi de calciu şi, uneori fosfaţi ureaţi, iar în vezica biliară, calculii sunt formaţi din săruri de calciu şi acizi biliari, adică în toate aceste stări sare nu are nimic comun cu bolile citate. În ceea ce priveşte suprasolicitarea inimii si a rinichilor, aceste argumente sunt acceptabile doar pentru oamenii bolnavi. Deoartece chiar şi abandonarea completă a aportului de sare, nu poate vindeca hipertensiune arterială.
Cauzele aceastei boali severe, este mult mai complicat decât pare. Rinichii unei persoane sănătoase poate elimina în condiţii de siguranţă un exces foarte mare de sare - de exemplu, ei sunt capabili să facă faţă cu salinitate apei de mare. Un alt lucru este că intestinele noastre, nu pot face faţă apei de mare iată de ce nu putem să o consumăm apa.

Deci, cât de multă sare poate fi consumată pe zi?
- Potrivit statisticilor prezente, un rezident al unei tari mediu dezvoltate, consuma 9 - 12 grame de sare pe zi. În acest caz, în funcţie de sfatul medicilor britanici şi americani, pentru a mentine un corp sanatos ar trebui să consume nu mai mult de 6 grame de sare pe zi. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a pus restricţii chiar mai mari - nu mai mult de 5 grame de sare pe zi.
Cu toate acestea, noi subliniem că o respingere completă de sare, în opinia noastră, este mult mai periculos decât abuzul ocazional.

Cum să alegem sarea potabilă?
Se pare că nu există nimic mai simplu, sarea este sare.
Dar aceasta este o simplitate înşelătoare şi ascunde o mulţime de secrete ale sării. Şi ştiind-le, veţi putea să cumperaţi sare bună şi inofensivă. De fapt sarea diferă după descrierea tehnică. Ea vorbeşte despre calitatea de prelucrare a sarii şi purificrea ei.
Da, sare extra şi de premă calitate este albă, iar cea de clasa a 2 poate fi nu prea frumosă - cu diferite nuante de gri. Vă recomandăm să cumperaţi mai multă sare de clasă mai mică şi cu cristale mai mari. Dar, ştiind că moldovenii au o carenţă de iod – cumpăraţi sare îmbogăţită cu iod. Când sare cumparaţi iodată, uita-te mereu ce fel de iod este adăugat.Iodatul (A) este mult mai stabil decît iodură(B). Mai bine de cumperat sare cu iodură "A".

Folosiţi sare moderat pentru sănătate şi nu faceţi abuz daca vreţi sa fiţi sanatoşi.

Ion ISAC


Комментарии

Recomandăm
Cum să ieşim din Postul Mare fără consecinţe?
Paştele se apropie, şi mulţi dintre noi sunt deja în prag de planificare Citește
Dieta mediteraneană
Ai burtică? Vă puteţi imagina că ea nu este doar o problemă estetică, dar, de Citește
Plante în domeniul culinar şi terapeutic
Noi vă propunem mai jos o listă de plante, cu un interes în domeniul Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten