TOTUL
29 februarie 2012: cît de periculos este anul bisect?
28.02.2012, 16:53
Aşa s-a întîmplat ca anul 2012 să fie un an bisect. Se spune că în acest an nu este bine să se încheie căsătorii, cununii sau să se deschidă vreo afacere.

Pe lîngă acestea anului bisect îi sînt atribuite cele mai mai catastrofe şi decese decît în anii obişnuiţi.

Mulţi consideră că este un an nereuşit, periculos şi asteaptă la nivel subconştient neplăceri. Dar oare este în realitatea anul bisect atît de periculos pe cît se consideră?

Istoria apariţiei anului bisect


Noi trăim conform calendarului iulian, care a fost introdus de împăratul roman Caius Iulius Caesar în anul 46 î.e.n. Pînă la introducerea calendarului iulian, în Italia se folosea calendarul lunii, conform căruia începutul noii luni începea o dată cu luna nouă. Astfel, exista posibilitatea manipulării cu datele şi schimbarea lor în dependenţă de anumite interese. Dar o astfel de orînduire a lucrurilor l-a revoltat pe faimosul conducător de oşti. Cunoscînd calendarul solar egiptean, a dat ordin astronomilor alexandrini să creeze un nou calendar şi astfel a apărut calendarul iulian.

Calendarul iulian se deosebeşte radical de cel al lunii, la baza lui stă anul solar, care are o durată de 365,25 de zile. Pentru o echilibrare a schimbării anuale în perioada rotirii pămîntului în jurul soarelui a fost adoptat anul bisect, care adaugă o zi în plus în luna februarie o dată la patru ani.

Ziua creată în plus, vechii romani au dublat-o. Astfel o dată la patru ani în luna februarie data de 24 exista de două ori. Această zi era numită ,,Dublu pînă la calendele din martie”, în latină bissextus. În româmă acest cuvînt a devenit bisectis, de unde şi denumirea de bisect.


De ce anului bisect îi sînt atribuite nenorociri şi necazuri?


Posibil că acest lucru este legat de sfîntul Casian, onomastica căruie se întîmplă a fi o dată la 4 ani, pe 29 februarie. În tradiţiile ruseşti vechi sf. Casian apare ca un personaj negativ. În popor este numit diferit: Casian-invidiosul, nemilostivul, nebinevoitorul, nemilosul.

Ziua sf. Casian este considerată una dintre cele mai periculoase zile din calendar. Creştinii considerau că orice lucru început în această zi era sortit eşecului, iar toate nenorocirile din această zi sînt legate de ziua sfîntului Casian.

Se considera că pe oamenii născuţi în această zi îi aşteaptă nenorociri, boli, moarte timpurie, mutilare. Pentru a trece această zi fără primejdii şi fară a fi pedepsiţi de Casian se recomandă să nu ieşiţi afară şi să renunţaţi la orice lucrări.

Se presupune că anume imaginea negativă a lui Casian a creat teama pentru anul bisect.
Se consideră că anume în anul bisect se întîmplă cele mai multe catastrofe şi cataclisme. Acest lucru stă în subconştientul nostru şi aşa se întîmplă că învinuim anul cu o zi în plus de nereuşitele noastre. Cu toate acestea datele statistice contrazic aceste presupuneri. Cele mai grave catastrofe nu se întîmplă neapărat în anul bisect.
Trebuie să ţinem cont şi de faptul că biserica nu face distincţie între anul bisect şi cel obişnuit. Preoţii afirmă că sf. Casian nu poartă nici o vină şi că, din contra el ajută pe cei aflaţi în necaz. Iar atitudinea bisericii faţă de superstiţii este negativă.

Conceptul de ,,an bisect” nu există în natură, şi nici vreo legătură mistică cu aceasta. Anul bisect este o invenţie umană, necesar pentru calcularea datelor economice, de aceea este inofensiv.

Natalia CLIMEŢ

Комментарии
2012-02-29T08:43:00+00:00
94
-89
Все равно жду подвоха.......
Вот и вчера какая трагедия в Астрахани случилась..........(((
Recomandăm
Toate suvenirele vorbesc despre Moldova
Dacă vreţi să mergeţi peste hotare şi nicidecum nu dispuneţi de timp pentru Citește
Cele mai aşteptate premiere cinematografice ale lunilor Noiembrie - Decembrie 2012
1.Amurg. Saga. Răsărit: Partea 2 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 Citește
Helloween
Sărbătoarea mistică a Helloween-ului în fiecare an capătă tot mai multă Citește
Alimentaţia sportivă: Creatina
Ce este creatina şi la ce foloseşte acest produs? Înainte de a răspunde Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten