TOTUL
Piciorul diabetic - sfatul medicului
30.03.2012, 9:24
Piciorul diabetic (PD) reprezinta una din cele mai importante complicatii ale diabetului zaharat. Termenul de "picior diabetic" include leziunile aparute la nivelul membrelor inferioare la pacientii cu diabet.

Leziunile intereseaza concomitent pielea, tesutul subcutanat, nervii, vasele si tesutul osos.

Este intalnit de la 10 la 15% dintre diabetici, la care, de regula, boala este de durata si adesea neglijata. Dincolo de statistici este cert faptul ca un ulcer diabetic are implicatii majore asupra sanatatii si calitatii vietii pacientului, cu consecinte grave in cazul in care este ignorat si lasat sa ajunga intr-un stadiu avansat.

Diabetul zaharat este o tulburare cronica a metabolismului carbohidratilor. La nivel mondial, cunoaste o raspandire aproape epidemica. Avand in vedere ca diabetul tip 2 are si o componenta dependenta de varsta, este înregistrată o crestere a numarului de persoane afectate de aceasta maladie, pe baza evolutiei varstei populatiei. In cadrul complicatiilor diabetice ulterioare, sindromul piciorului diabetic (SPD) ocupa un loc central.

 

Ce este piciorul diabetic?

Piciorul diabetic este o rana deschisa care apare cel mai frecvent pe planta piciorului, la aproximativ 15% dintre pacientii cu diabet zaharat. Din ei aproximativ 20 la suta dintre pacientii cu diabet zaharat care dezvolta un ulcer la membrele inferioare au o amputare. Nivelul crescut de glucoză din sânge are o acţiune toxică asupra vaselor sanguine şi asupra nervilor, fiind afectaţi muşchii piciorului şi articulaţiile. Din această cauză se produc mai uşor luxaţii, fracturi şi ulceraţii.
Riscul de a suferi de sindromul piciorului diabetic este mai mare la bolnavii cu neuropatie şi arteriopatie periferică şi la cei care au ulceraţii şi deformări la nivelul membrelor inferioare. Acest sindrom dă senzaţii de amorţeală, de furnicături, uscăciune, mâncărime şi de crăpături la nivelul picioarelor.

Orice pacient cu risc, chiar şi cei care nu au leziuni la nivelul membrelor, necesită consultaţii periodice la medici. Tratarea corespunzătoare a leziunilor, chiar şi a celor minore, este esenţială, evitându-se în acest fel apariţia ulceraţiilor şi cangrenelor. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca dezvoltarea unui ulcer la membrele inferioare poate fi prevenita.

Prevenirea piciorului diabetic poate fi obţinută cand bolnavul cu diabet, alaturi de un bun control glicemic, va respecta urmatoarele sfaturi de autoobservare si autoingrijire a picioarelor:
1. Bolnavii cu diabet trebuie să păstreze o igienă riguroasă a picioarelor.
2. Să-şi spale zilnic picioarele cu grija. Fiţi atenţi, ştergeţi bine tălpile şi nu lasati umed spatiul dintre degete.
3. Aplicati pe picioare creme hidratante pentru ingrijirea pielii; pe pielea uscata apar fisuri si in felul acesta se produc infectii.
4. Unghiile trebuie taiate drept, nu prea scurt.
5. Folositi numai incaltaminte adecvata. Pantofii noi se vor purta progresiv pentru acomodare.
6. Nu umblati desculţ sau doar cu ciorapi. Folositi ciorapi naturali, care absorb transpiratia, care permit picioarelor sa se aeriseasca si sa se menţina uscate.
7. Senzatia de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medic si nicidecum prin incalzirea lor cu sticle, caramizi sau apropierea de foc. Acestea pot provoca arsuri grave.
8. Adresati-va imediat medicului daca apar dureri in picioare sau, din contra, daca remarcati ca si-au pierdut sensibilitatea, daca apar deformari, vezicule, ulceratii, fisuri, roseata, hemoragii sau atrofii musculare la nivelul picioarelor.


Tratamentul piciorului diabetic (SPD)


Datoritǎ complexitǎţii bolii, tratamentul SPD va fi efectuat de cǎtre o echipǎ formatǎ din diabetolog, radiolog, chirurg vascular şi generalist şi ortoped. Principiile cele mai importante ale terapiei sunt: tratamentul intensiv al rǎnii, eliberarea zonelor de presiune, terapia diabetului, controlul infecţiilor precum şi diagnosticul, respectiv terapia afecţiunilor vasculare. Tratamentul afecţiunilor arteriale este esenţial pentru reuşita terapiei SPD. Afecţiunea arteriilor poate fi un semn al arteriosclerozei generale precum şi un marker al morbiditǎţii cardio-vasculare. Diabeticii prezintǎ în mod frecvent micţorarea alimentaţiei cu sînge arterial la nivelul gambei si la nivel plantar.

Cum să ne comportăm în diabet şi SPD?

Mai întâi de toate, trebuie să urmaţi un regim alimentar, evitând în special dulciuri in exces si fructe dulci, hidrati de carbon si produse lactate. Excldeţi din dieta: zahăr, băuturi răcoritoare dulci, îngheţată, prăjituri, orice paste, stafide, prune, struguri, banane, piersici, orez, dovleac, cartofi, cartofi dulci, salata verde, măcriş, soia şi produse derivate, ciuperci, lichioruri , bere, alcool, în orice formă, produse alimentare cu cea mai mare conţinut de vitamina B3, şi C. Consumaţi multe legume proaspete. Vă recomandăm să luaţi ierburi amare: agrişă (radacina), gentiana (radacina), sigiliul lui Solomon (rizom), Papadie (radacina), boabe de ienupăr.E bine să măncaţi conopida, varza de mare, ceapa, usturoi proaspăt, mere coapte, telina, anghinare (fiert), afine, frasin de munte, mure, căpşuni (fructe de padure proaspete, cîte 150-200 g de 3 ori pe zi ), granate, cireşe, pere, avocado, kiwi ( fructe proaspete, 1-2 în dimineaţa pe stomacul gol).

Pentru a controla nivelul de zahar din sange:

- medicina tradiţională indiană recomandă luarea 1/3 păhar de frunze de dafin şi o lingurita turmeric amestecat cu o lingura de gel de aloe de două ori pe zi, înainte de prânz şi cină.
- medicina tradiţională arabă pentru diabetul zaharat recomandă luarea de chimen. Se macină seminţele de chimen intr-o pulbere fină. Ia 0,5 lingurite de 2 ori pe zi.
- Măncaţi mere proaspete sau coapte , căte3 - 5 soiuri de mere acre.
- luati 2 linguri de 2-3 ori pe zi, drojdie de bere uscată curăţate lui.
Vă doresc sanatate!


D.ş.m. conferenţiar Ion ISAC

 


Комментарии

Recomandăm
Pilates - antrenamente sigure pentru corp și spirit
Astăzi, pilates este o tendinţă populară şi chiar modernă în fitness. Citește
Reţete neobişnuite ale tinereţii
În toate colţurile planetei noastre se întâlnesc persoane, Citește
Vaccinul înpotriva cancerului - mit sau realitate?
Cancerul - este o mare problemă timp de multe decenii. Potrivit OMS, în Citește
10 moduri de a elimina mirosul neplăcut corp
Mulţi dintre noi aşteaptă cu nerăbdare sosirea primăverii şi sosirea căldurei, Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten