TOTUL
Cum să ieşim din Postul Mare fără consecinţe?
2.04.2012, 14:35
Paştele se apropie, şi mulţi dintre noi sunt deja în prag de planificare a meniului de masa festivă, în căutarea de noi reţete de prăjituri, anticipând sfârşitul Postului Mare.

Pentru cei care nu au respectat Postul Mare, nimic, în principiu, nu se va schimba. Dar pentru cei care au postit strict, toate aceste săptămâni, merită să se ia în considerare modul în care se poate de a ieşi din Post fără a aduce prejudicii sănătaţii lor.

Există opinii diferite despre utilitatea Postului. Conformitatea acesteia nu este obligatorie şi poate fi dăunătoare pentru pacienţi, copii şi femei gravide. Respingerea accentuată a alimentelor familiare poate duce la o agravare a bolior cronice şi apariţia de noi boli şi pat pierde cu uşurinţă sănătatea lor.

Când vine sfârşitul Postului Mare şi ziua Paştelui, cei mai mulţi oameni cred că acum pot mînca totul - tot ceea ce este permis, pentru că aşa făceau strămoşii noştri. Dar puţin ştiu că stramosii noştri au fost supuse unui test sever după Paşti, chiar cu consecinţe grave uneori. M.V. Lomonosov în secolul al XVIII-lea, a remarcat că cei mai mulţi oameni din Rusia, mor, imediat după Postul Mare şi Paşti. De obicei înziua pştelui se practică mîncăruri copioase cu mult alcool. Nu uitaţi că sensul sărbătorilor de Paşti - cea mai mare sărbătoare creştină, se pierde în cazul în care Paştele este convertit la o masă din belşug, şi starea de ebrietate - şi aşa, din păcate, se întâmplă destul de des.

 Mesajul de astăzi, mulţi oameni îl pot percepe ca dieta de descărcare(postul) - noi îl socotim fundamental greşit. Noi credem că postul ne e pentru a pierde in greutate, ci pentru a ne ajuta la purificarea sufletului, pentru a ne debărăsi de tot ce e negativ şi întuneric şi de a simţi bucuria şi fericirea.

Cel mai de neînţeles - este faptul că mulţi moldoveni, astăzi nu ţin post, nu merg la biserică, pretind doar, la Paşti, pentru a mânca mese grase, dulciuri, a bea mult alcool, fapt ne acceptabil în creştinism. Lucrînd mai mult de 30 de ani in chirurgie, îmi amintesc cum în fiecare an în prima săptămână după Paşti spitalele sunt pline de bolnav de pancreatită, colecistită, ulcere perforate şi de alte boli provocate de ieşirea greşită din Postul Mare

. În timpul postului, chiar dacă acesta durează doar cîteva zile, stomacul se va reduce în dimensiuni şi organismul nostru începe a produce enzime care descompun doar amidonul, celuloză, zahărul, proteinele vegetale şi grăsimi. Şi pentru cei care au postit strict toate aceste săptămâni, merită a fi luate în consideraţie modul în care, veţi trece de la masa de post la masa festivă, fără a aduce prejudicii sănătaţii. Intrarea în post, şi ieşirea din el trebuie să aibă loc treptat, uşor. Cu cît perioadă de post a fost mai lungă durată, cu atît mai mare ar trebui să fie perioadă de tranziţie. Trecerea bruscă de la un fel de alimente la altul poate duce la consecinţe foarte triste.

Deci, ce nu trebue să ţinem Post ? Sau nu iesim din el deloc, odată ce totul este atât de groaznic?
 La compartimentul de ieşire din Post se vorbeşte şi să scrie multe, medicii nutritionisti, şi preoţii Bisericii, ei cu toţii acceptă un singur lucru: dacă doriţi să mănâncaţi de toate - nu uitaţi măsura. A reveni la regimul alimentar normal ar trebui să fie lent şi atent. Într-adevăr, pentru ca tractul gastro-intestinal, să început să producă mai multe enzime responsabile pentru scindarea grăsimilor animale şi produsele din carne, este nevoie de timp.


Ieşirea din Post, ar trebui să fie făcută cu înţelepciune

Înainte de începerea mesei vă puteţi bucura de un aperitiv - un pic, de 100-200 de grame de vin roşu bun. Şi apoi puteţi începe încet a manca totul - Încetul cu încetul.
Bunul simţ şi un sentiment de a mînca moderat încă nu a afectat pe nimeni. De aceea vom consuma în ziua de sărbătoare un ou (nu mai mult!), un bucăţică de pască cu brânză, o bucăţică de cozonac. Oule conţin cea mai uşoară proteină din cele animale.
Branza de vaci, cu care se face pasca de Paşti, este un produs de lapte fermentat foarte util pentru stomac şi intestine. Şi cozonacul e de dorit de a fi pregătit cu o zi, două înainte de Paşti, deoarece copturile proaspete pot aduce probleme de digestie. . Desigur, e de dorit de a nu depăşi în timpul mesei senzaţia de saţietate.

Şi, în final, este bine ca în această zi să se mănînce varza murată, castraveţi, sucul de roşii, - toate aceste alimente acide sunt foarte utile.

Deci ce să mîncăm după post?

În primele zile de după post, trebuie să mâncaţi într-un mod special: cîte puţin, dar la fiecare 2-3 ore.
De carne în aceste zile trebue să ne păzim, în general, dacă doriţi, puteţi găti un pui - copt în cuptor, fără piele, sau carne de curcan, dar cel mai bun sunt peştii. Puteţi găti o răcitură fără de grăsime de pui sau de peşte - ce vor împodobi masa de sărbătoare.
Carne de vită, carne de porc şi alte produse din carne sunt un pic grele pentru ziua de Paşti. Ar fi normal să le începem a le consuma peste 4-5 zile după Paşte, iar carnea de raţă şi de gâscă - peste 6-7 zile. Produsele din carne trebue să le pregătim cu condimente. În scopul de a stimula sistemul digestiv se pot utiliza oricare din ierburile preferate - marar, patrunjel, oregano, cimbru.
Din condimentele picante se pot utiliza, în special, ghimbir, menta, hrean, şi Ajica. Acestea imbunatatesc digestia si dau o aroma plăcută alimentelor. Pregătiţi la fel, legume, fructe, preparate pe bază de cereale, şi se adaugaţi mai mult verdeţuri şi ceapa, usturoi ect. Acest meniu este util, şi în plus, aceste alimente sunt usor digerate.
Produse proaspete de patiserie nu ar trebui să fie consumate chiar din prima zi - in special pentru cei cu probleme digestive. Puteţi mănca o bucată mică de pască cu brănză şi cozonac.

d.ş.m., conferenţiar Ion ISAC
Комментарии

Recomandăm
Cum să ieşim din Postul Mare fără consecinţe?
Paştele se apropie, şi mulţi dintre noi sunt deja în prag de planificare Citește
Dieta mediteraneană
Ai burtică? Vă puteţi imagina că ea nu este doar o problemă estetică, dar, de Citește
Plante în domeniul culinar şi terapeutic
Noi vă propunem mai jos o listă de plante, cu un interes în domeniul Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten