TOTUL
Grecia culinară
25.06.2012, 7:02
Grecia este leagănul civilizației europene, este faimoasă datorită monumentelor arhitecturale istorice din perioada antică, plantațiilor verzi de măslini care ocupă 500 mii de hectare, soiurilor diverse de struguri:coacăz și sultanină și, desigur, datorită bucătăriei minunate care îi atrage pe gurmanzii din întreaga lume. Aici, ca și în majoritatea țărilor mediteraniene, oamenii iubesc să petreacă zgomotos cu cîntece vesele și dansuri incendiare.

Specificul


Canicula permanentă de aici îi face pe locuitorii acestei țări să gătească dimineața foarte devreme, iar mîncarea să fie servită abia caldă. Cei de aici consideră că mîncarea fierbinte este nesănătoasă. În restaurantele din stradă și micile cafenele meniul de cele mai dese ori lipsește. Iar dacă la rugămintea dumneavoastră va fi adus nu va fi de mare folos. Majoritatea grecilor pur și simplu întrebă chelnerii ce se poate comanda, iar proprietarul restaurantului nu va fi deloc mirat sau incomodat dacă clientul intră direct în bucătărie pentru a afla ce este bun de mîncare. Pentru vizitatorii străini care nu știu ce se ascunde după denumirile necunoscute de mîncare, devine un lucru tentant. Oriunde veți merge vi se va propune să beți vinul național - ouzo și tradiționalul Mezedes -mici sanvișuri cu umplutură iute. La fel de populară este și dolma-un fel de mîncare asemănător cu sarmalele pregătite în frunze de viță de vie, dar și micile pîrjoale din pește în formă sferică, sepia la grătar și brînza feta.

Produse


Pește
Trăind pe malul mării, grecii din cele mai vechi timpuri folosesc peștele în bucătărie. Deosebit de populare sînt fructele de mare, iar pentru locuitorii din insule reprezintă produse alimentare de bază.

Carnea
În această țară muntoasă și săracă în pășuni nu există prea mult nutreț pentru vite mari cornute. De aceea mîncărurile din carne sînt gătite din carne de oi sau capre.

Legume
Grecii folosesc în alimentație mult mai multe legume decît ceilalți aeuropeni. Cele mai preferate legume aici sînt: vînăta, dovleacul, ceapa, roșiile, ardeiul dulce și, desigur, măslinele.


Cașcavalul
În Grecia există o mulțime de feluri de cașcaval. Dar de cea mai mare popularitate se bucură binecunoscuta brînză feta, fină, moale , în saramură, pregătită din lapte de oi sau capre.

Vocabular:

 
Arni: carne de miel
Bamies: ardei dulce
Dolmades: dolme
Fasolada: supă de fasole
Jamistes: ardei umpluți
Kunelli: iepure
Midia: midii
Paidakia: pîrjoale din miel
Skordalja: sos din usturoi pentru pește sau carne
Tiropitta: copturi din aluat foitaj cu brînză.Комментарии
Recomandăm
Toate suvenirele vorbesc despre Moldova
Dacă vreţi să mergeţi peste hotare şi nicidecum nu dispuneţi de timp pentru Citește
Cele mai aşteptate premiere cinematografice ale lunilor Noiembrie - Decembrie 2012
1.Amurg. Saga. Răsărit: Partea 2 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 Citește
Helloween
Sărbătoarea mistică a Helloween-ului în fiecare an capătă tot mai multă Citește
Premiere cinema de revelion
În ajunul Anului Nou și a zilelor de odihnă și a vacanței școlarilor cu Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten