TOTUL
Şampania franţuzească şi fabricarea ei!
10.09.2012, 11:02
Imaginaţi-vă că vă aflaţi în Caucazul de Nord. Luaţi masa în Abrau Durso. De aici şi pînă la Paris sînt 3000 de km. Această localitate este amplasată pe malul rîului Abrau (cel mai mare rîu din Caucaz). Aici pe parcursul a 140 de ani se cultivă viţa de vie din care mai apoi se face şampania. Acest vin spumant este invenţia francezilor. Cuvintele scrise în Annottatia sînt cunoscute de fiecare locuitor din Abrau Durso. De unde apar bulele din şampanie?

Căutînd răspuns la această întrebare am plecat la fabrica din Abrau Durso, unde şampania se face după o veche tehnologie sub conducerea vinificatorilor francezi. Aici se găsesc cisterne mari în care este depozitat vinul din care mai apoi se face şampania. Capacitatea acestor butoaie porneşte de la 3000 la 15 000 de litri. Este practic cămara zeului vinurilor-Bachus. Pe timpuri, Don Perignon turna manual vinul în sticle, astăzi această procedură se face la bandă cu o capacitate de 50 de sticle la minut. Tara, după cum se cuvine, este din sticlă groasă şi neapărat închisă la culoare, pentru a proteja şampania de razele directe ale soarelui care i-ar putea afecta proprietăţile. În afară de vin, în sticle se mai adaugă drojdie şi zahăr.


După aceasta şampania este astupată cu dopuri de bere, aceasta este o procedură temporară. Dar, despre aceasta ceva mai tîrziu. Sticlele cu amestecul de zahăr şi drojdie se depozitează în cărucioare speciale cu care sînt transportate în secţiunea unde sînt plasate în stive. În această poziţie sticlele vor sta timp de 3 ani, timp necesar pentru ca vinul cu ajutorul fermentului să se transforme în şampanie. Înainte însă ca sticla să fie amplasată în stive este uşor scuturată, această procedură este necesară pentru ca drojdia să nu se depună, de aceea periodic este necesar ca sticlele să fie scuturate uşor. Pe parcursul a trei ani această procedură se efectuează doar de patru ori, iar din cauza că este foarte periculoasă, în timpul acestor proceduri feţele lucrătorilor sînt acoperite cu măşti deoarece sticla poate exploda în orice moment. În acest răstimp drojdia absoarbe zahărul şi elimină alcool etilic şi dioxid de carbon. Presiunea creşte pînă la 6 atmosfere, ceea ce este de 3 ori mai mare decît presiunea din anvelope. Cînd sticla este deschisă gazele izbucnesc în afară. Tunelurile în care se păstrează sticlele pot fi considerate adevărate cîmpii minate, deoarece în orice moment sticlele pot exploda. Apoi fiecare sticlă este verificată de degustatori care au nevoie doar de o singură înghiţitură pentru a aprecia calitatea băuturii. Fiecare tip de şampanie este calificată după un sistem de 10 puncte, iar cele mai bune dintre ele sînt combinate ulterior.


Să ne întoarcem la tunelurile subterane. La scurgerea celor trei ani, şampania pentru ultima oară este scuturată şi apoi întoarsă cu gura în jos. Această procedură de întoarcere a sticlei cu gura în jos se numeşte Le remuage. În fiecare zi sticla de şampanie este întoarsă în direcţia acelor ceasornicului cu aproximativ 8 minute. Dacă e să măsurăm după aceste ceasuri atunci după o lună şi jumătate, şampanie este gata. Există o altă procedură importantă, care poartă denumirea de Le degorgeage şi constă în eliminarea drojdiilor cu înlăturarea gurii sticlei. Înainte de deschidere sticla cu băutură este îngheţată. În timpul îngheţării drojdia depusă pe dop îngheaţă şi ea, de aceea cînd se deschide drojdia este înlăturată o dată cu dopul. Şampania este gata! Iată şi bulele, iar pînă a nu ieşi toate, sticlele sînt închise cu dopuri obişnuite de plută, deasupra cărora se îmbracă folia, numită Muzle în franceză. În ultimă instanţă se lipeşte eticheta (La collerette în franceză). Vizitaţi fabrica Abrau Durso şi vedeţi toate cu ochi proprii!


Комментарии
Recomandăm
Toate suvenirele vorbesc despre Moldova
Dacă vreţi să mergeţi peste hotare şi nicidecum nu dispuneţi de timp pentru Citește
Cele mai aşteptate premiere cinematografice ale lunilor Noiembrie - Decembrie 2012
1.Amurg. Saga. Răsărit: Partea 2 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 Citește
Helloween
Sărbătoarea mistică a Helloween-ului în fiecare an capătă tot mai multă Citește
Premiere cinema de revelion
În ajunul Anului Nou și a zilelor de odihnă și a vacanței școlarilor cu Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten