TOTUL
Prevenirea hemoroizilor înainte și după sarcină
16.05.2013, 7:16
O femeie însărcinată suferă, în general, de două probleme care îi afectează stilul de viață: grețurile matinale și hemoroizii. Rezultat al unui dezechilibru hormonal, grețurile matinale vor dispărea cel mai probabil odată cu reglarea internă, la începutul celui de-al doilea trimestru. Hemoroizii au însă o altă evoluție. Aceștia sunt mai frecvenți în special în al treilea trimestru.

Factorii cauzali determinați de sarcină

Unele femei fac hemoroizi pentru prima dată în timpul sarcinii, altele poate au avut deja această condiție. În primul caz, una din principalele cauze este alimentația incorectă. Odată cu creșterea aportului caloric, este foarte posibil ca pacientele să consume alimente care nu sunt potrivite pentru un tranzit intestinal normal. Lipsa fibrelor din alimente precum și un adaos mare de lipide sunt problemele specifice avute în vedere aici. O altă cauză este stilul de viață sedentar. Femeile gravide nu sunt dispuse la același stil de viață pe care îl aveau anterior sarcinii. Cel mai important factor rămâne totuși diferența de presiune dintre exteriorul vaselor de sânge de la nivelul ultimii părți a intestinului gros și interiorul acestora. După al doilea trimestru de sarcină uterul se mărește substanțial și începe să exercite presiune pe toate organele interne din jurul său, inclusiv sistemul digestiv inferior. Există practic, ca în orice sistem fizico-biologic, o limită maximă care poate fi atinsă, după care pereții venelor anorectale încep să se subțieze, să se inflameze sau mai grav, să se fisureze. Vena mare din partea dreaptă care primește sângele din jumătatea inferioară a corpului se dilată și acumulează o parte din această presiune. Un alt element cheie care trebuie amintit aici este constipația. Asemenea condiției de colon leneș, datorită presiunii interne, peristaltimul intestinal se micșorează sau chiar se oprește, fapt ce determină constipația și indirect declanșează procesul patologic de formare a hemoroizilor. Constipația este ajutată și de unul dintre hormonii secretați în această perioadă, și anume progresteronul. Acesta cauzează relaxarea pereților venelor, fapt ce se cumulează cu factorii determinanți descriși mai sus. Având în vedere aceste cauze, se poate distinge cu ușurință legătura dintre perioada de graviditate și hemoroizi.

Prevenția și evitarea hemoroizilor înainte de sarcină


Femeile însărcinate trebuie să evite în primul rând, apariția constipației. Mâncarea trebuie să fie bogată în fibre (asigurate de alimente precum cerealele integrale, fasolea, fructele și legumele de sezon), să bea multă apă (între 2 și 4 litri pe zi). Ceaiurile cu efect laxativ sunt recomandate numai atunci când specifică expres faptul că nu interacționează cu sarcina, iar ca ultimă soluție, se poate folosi un supliment de fibre sau un balsam pentru scaun, dar numai la recomandarea medicului.
Pe toaletă nu trebuie să se stea mai mult de 5 min, iar amânarea scaunului din diverse motive de ordin psihologic/social este total contraindicată. Tot legat de folosirea corectă a toaletei, se poate utiliza în loc de hârtie igienică servețele umede care asigură o protecție în plus împotriva iritării zonei cu probleme.

Unul din lucrurile bune femeile însărcinate îl pot face pentru corpul lor sunt exercitii Kegel. Aceste exerciții sunt în special destinate tonifierii musculaturii din jurul vaginului și uretrei, dar ele asigură și o circulație sănătoasă în zona rectală și întăresc mușchii din jurul anusului, reducând astfel șansa de a face hemoroizi. Trebuie evitat însă statul în picioare pe perioade lungi de timp, deoarece trebuie evitată practic acumularea presiunii în jumătatea inferioară a corpului.
În cazul în care experimentați deja unele din simptomele hemoroidale, se pot ameliora durerile și mâncărimile cu ajutorul unor băi de șezut cu apă caldă, câte 10-15 min, și a unor unguente/supozitoare recomandate de medicul dumneavoastră.

Limitarea problemelor hemoroidale în timpul nașterii

Una dintre principalele probleme care apar în timpul sarcinii sunt hemoroizii trombozați (sau hemoroizii externi). Datorită contracțiilor ritmice și presiunii exercitate în timpul acestui proces asupra zonei intestinale inferioare, hemoroizii externi sunt puternic activați iar în unele cazuri, hemoroizii interni reușesc să iasă afară din rect. Acest lucru provoacă dureri foarte mari pacientelor. Unele proiecte de cercetare din SUA se adresează exclusiv acestei probleme. Spre exemplu, un dispozitiv inventat recent este stabilizatorul perenial HEM-AVERT. Acesta reduce apariția și severitatea hemoroizilor trombozați care apar în timpul și după nașterea naturală.

Vindecarea hemoroizilor după sarcină

Este bine cunoscut printre medicii proctologi faptul că marea majoritate a femeilor cred că hemoroizii vor dispărea după sarcină. Adevărul este însă altul – hemoroizii pot rămâne o problemă constantă. Chiar dacă nu există antecedente de hemoroizi în familie, sarcina și în final, nașterea, cauzează niște procese biologice ireversibile. Chiar dacă presiunea uterină dispare, inflamațiile venelor anorectale mai persistă chiar și o lună de la naștere. Metabolismul, obișnuit cu un aport alimentar crescut, trebuie învățat acum să revină la normal. Sistemul hormonal este și el un factor care se reglează în timp. Din cauza fragilității vaselor de sânge din zona inferioară a intestinului gros, orice ruptură cauzată anterior este ireversibilă.
După naștere sunt recomandate exerciții zilnice de întreținere, tonifiere și recuperare. Trebuie să aveți în vedere un regim alimentar sănătos, bazat pe fructe și legume ce conțin multe fibre și care asigură un peristaltism intestinal normal. Pentru regenerarea vaselor de sânge trebuie consumate alimente ce conțin derivați de flavonoide, extract de castane pentru întărirea pereților venelor precum și complexul de vitamine B sau ginkgo biloba.

Nu în ultimul rând, chiar dacă nu ați suferit de hemoroizi pe parcursul sarcinii, este recomnadabil un control de rutină la câteva săptămâni după naștere, pentru a vă asigura că totul este ok cu această parte a corpului dumneavoastră.


Autor: Dr. Ing. Ec. Duguleană Mihai


Комментарии

Recomandăm
Ce e de făcut dacă candidoza vă chinuie, iar timp pentru o consultaţie medicală nu aveţi?
Aproape fiecare femeie, mai devreme sau mai tîrziu s-a ciocnit de această Citește
Vreau să devin gravidă, ce să fac?
Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, TREBUE să vă înveţaţi să Citește
Maternitatea surogat: pro și contra
Săptămîna trecută la emisiunea televizată de pe postul ,,Publika Citește
Vârsta optimă pentru naşterea copilului
În viaţa fiecărei femei apare momentul când ea începe să se Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten