TOTUL
Ghimbirul. Proprietăţi utile
12.08.2011, 10:55
Ghimbirul este una dintre cele mai cunoscute condimente şi, totodată reprezintă un leac miraculos al medicinii orientale. Patria acestei plante utile este sud-estul Asiei, cel mai popularizat în India şi China. În Europa, ghimbirul a fost adus la începutul Evului Mediu, şi el imediat a primit o recunoaştere bine-meritată pentru proprietăţile sale de vindecare şi aroma unică.

Astăzi, ghimbirul aproape nu creşte în forma sa sălbatică, el este cultivat în ferme specializate, iar jumătate din producţia de ghimbir vândută în lume provine din India.

Acesta este o plantă perenă, şi după aspectul exterior seamănă cu trestia de zahăr cu flori mici palide. Pentru utilizare sunt potriviţi numai rizomii de ghimbir,în aceştia sunt concentrate toate proprietăţile utile.

Ghimbirul conţine până la 3% uleiuri esențiale care dau aroma specifică de condimente, aminoacizi esenţiali, unele vitamine şi minerale.

Proprietăţile utile ale ghimbirului sunt cunoscute din timpuri străvechi. Până în prezent, planta este folosită în mod activ în medicina orientală, care astăzi se bucură de o mare popularitate.
Sunt bine cunoscute proprietăţile antivirale şi antibacteriene ale rădăcinii de ghimbir. În caz de răceli, boli respiratorii, gripă, ceaiul de ghimbir vă va pune mai repede pe picioare. Tinctura rădăcinii de ghimbir este utilă pentru durerile de gât.

Ghimbirul stimulează digestia şi ajută în caz de supraalimentare, de asemenea curăţă bine organismul de toxine. De altfel, această calitate a ghimbirului este menţionată în Ayurveda.

Ghimbirul ajută la vomă. marinarii medievali înainte de călătorii îndelungate neapărat se aprovizionau cu rădăcină de ghimbir, deoarece nu exista metodă mai bună de a lupta cu răul de mare şi scorbutul. Ceaiul de ghimbir va ajuta în caz de greaţă şi în timpul sarcinii.

În plus, utilizarea ghimbirului stimulează imunitatea, activează forţele de apărare ale organismului, îmbunătăţeşte memoria.
În Japonia şi China, ghimbirul este cunoscut, de asemenea, ca un afrodiziac puternic. Acestuia i se datorează posibilitatea de creştere a libidoului, sporirea eficacităţii în tratarea frigidităţii femeilor. În secolul al XIX-lea medicii europeni au inventat un instrument numit "acadelele haremului" care aveau la bază rădăcină de ghimbir, care susţinea funcţia reproductivă diminuată şi restabilea luminozitatea senzaţiilor.

Astăzi, ghimbirul nu mai este perceput ca ceva străin şi rar. Atât rădăcina de ghimbir proaspăt, cât şi pulberea sa pot fi găsite în supermarket-uri şi magazine specializate.

Pentru a alege un exemplar potrivit, trebuie să atrageţi atenţia la aspectul său: ghimbirul proaspăt trebuie să fie dens, neted şi fără pete întunecate şi urme de lovituri, iar cu cât este mai lungă rădăcina, cu atât mai multe uleiuri esenţiale şi oligoelemente se conţin în ea. Este mai dificil de ales ghimbirul măcinat, deoarece aspectul pulberii nu oferă careva informaţii despre acesta, în schimb vă poate ajuta simțul olfactiv: aroma picantă proaspătă este un semn al produselor de calitate.
Ghimbirul se păstrează în loc răcoros nu mai mult de 10 de zile. În cazul păstrării în frigider, este mai potrivit să-l puneţi nu într-un pachet ci într-un container ermetic.

Marea majoritate a substanţelor utile ale rădăcinii de ghimbir se ascund sub coajă, de aceea este de dorit să tăiaţi un strat cât mai subţire posibil, iar produsele tinere nu se curăţă deloc.

Комментарии

Recomandăm
Cum să ieşim din Postul Mare fără consecinţe?
Paştele se apropie, şi mulţi dintre noi sunt deja în prag de planificare Citește
Dieta mediteraneană
Ai burtică? Vă puteţi imagina că ea nu este doar o problemă estetică, dar, de Citește
Plante în domeniul culinar şi terapeutic
Noi vă propunem mai jos o listă de plante, cu un interes în domeniul Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten