TOTUL
Istoria interesantă a sărbătoririi Anului Nou
1.12.2010, 15:26
Viața unui om adult este plină de agitație, lucru, preocupări şi planuri, care sunt mereu în schimbare, dar există o sărbătoare care-i face chiar şi pe scepticii cei mai înverșunați şi pe cei dependenți de muncă să-și ia un time-out şi să se bucure de timpul petrecut cu familia şi cu cei dragi. Desigur, această sărbătoare este Anul Nou.

Este demn de remarcat faptul că această sărbătoare nu este doar o zi, care este celebrată, doar pentru că așa se obișnuiește. Este un sezon întreg, care începe încă la începutul lunii decembrie, atunci când spiritul de sărbători persistă chiar şi în aer. În această perioadă, mulți se gândesc unde şi cum să sărbătorească Anul Nou, ce cadouri să le facă celor dragi, cu ce să-i bucure, cineva chiar începe să-și facă planuri pentru anul viitor. Cu toate acestea, puţini dintre noi s-au întrebat vreodată de unde a apărut tradiţia de a celebra această sărbătoare, care este istoria sa şi dacă se celebra întotdeauna la 1 ianuarie.

De fapt, multe date confirmă faptul că Anul Nou este o sărbătoare foarte veche, de care se bucurau încă strămoșii noștri, care au trăit în al treilea mileniu î.e.n. Şi dacă acum, aceasta este, fără îndoială, o perioadă de odihnă în timpul sărbătorii și personificarea unui nou început, atunci, pentru strămoşii noştri, această sărbătoare a însemnat începutul lucrărilor agricole, când venea apa în râurile Tigru şi Eufrat la sfârşitul lunii martie. Anume atunci se celebra acest eveniment. Deci, putem concluziona că sărbătoarea Anul Nou a apărut în Mesopotamia. Ea începea pe la sfârşitul lunii martie şi dura 12 zile. În această perioadă se organizau carnavaluri şi manifestații, era interzisă munca şi judecățile.

Câteva secole mai târziu, şi anume în secolele XIII-XIV, oamenii au început să sărbătorească Anul Nou la 1 septembrie. Ca şi în primul caz, aveau un motiv bine întemeiat, deoarece în luna septembrie se sfârșeau toate lucrările legate de strângerea recoltei, în această perioadă era obișnuit să-ți plătești datoriile.

De ce astăzi toți celebrează această sărbătoare iarna? După cum se știe, anume Iulius Cezar a decis ca ea să se facă iarna. Astfel s-a schimbat istoria sărbătoririi Anului Nou, care a rămas până astăzi aceeași. Când Iulius Cezar a schimbat vechiul calendar şi l-a introdus pe cel nou, calcularea timpului începea de la 1 ianuarie. Luna ianuarie a fost numită în onoarea lui Ianus, un zeu cu două feţe, ce avea o față îndreptată înainte, iar cealaltă - înapoi. În acest timp trebuiau să i se aducă jertfe. Mulţi se străduiau să înceapă evenimentele de mare amploare anume în această perioadă, deoarece acestea numaidecât trebuiau să fie încununate cu succes.

Astfel a ajuns în ţara noastră sărbătoarea de iarnă şi începutul noului an. Deşi, în prezent, în multe ţări este celebrată în mod diferit și personajele se deosebesc de cele pe care le cunoaștem, totuși, ea rămâne una dintre cele mai populare sărbători. Iar istoria sărbătoririi Anului Nou doar confirmă că, în toate timpurile, oamenii aveau o atitudine plină de veneraţie şi de mari speranţe față de ceva nou şi misterios. Astfel, în acest An Nou merită să credeți în miracole şi să vă faceți planuri pentru ceva grandios.
 
Alex Mann

Комментарии
Recomandăm
Toate suvenirele vorbesc despre Moldova
Dacă vreţi să mergeţi peste hotare şi nicidecum nu dispuneţi de timp pentru Citește
Cele mai aşteptate premiere cinematografice ale lunilor Noiembrie - Decembrie 2012
1.Amurg. Saga. Răsărit: Partea 2 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 Citește
Helloween
Sărbătoarea mistică a Helloween-ului în fiecare an capătă tot mai multă Citește
Alimentaţia sportivă: Creatina
Ce este creatina şi la ce foloseşte acest produs? Înainte de a răspunde Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten