TOTUL
De ce oamenii cumpără obiecte de lux?
16.12.2010, 7:43
Specialiștii în marketing din întreaga lume sunt dornici să găsească răspuns la această întrebare. Totuși, până astăzi nu l-au găsit încă. Mai exact, sunt o serie de ipoteze şi teorii, dar ele nu pot explica în detaliu toţi factorii. De exemplu, toți înțeleg de ce Hennessey este un obiect de lux. În trecut, acest coniac era oaspetele favorit al meselor de sărbători ale nobilimii. Dar ce se poate spune despre luxul modern? Prin ce și-a meritat el un astfel de privilegiu?

Brandurile celebre: prețul numelui
Cu prețul totul este clar, istoria bogată a brandului este foarte importantă şi necesară pentru ca produsele sale să fie atribuite clasei "lux", dar și această regulă are câteva momente controversate interesante. Altfel, cum poate fi explicată popularitatea fenomenală a telefoanelor Vertu de la compania Nokia? Ele au cucerit imediat inimile utilizatorilor, devenind brandul cel mai luxos şi scump pe piața telefoanelor mobile. Vertu nu are nicio genealogie de elită sau istorie bogată, compania nu a fost testată în timp, nu a fost susţinută de acțiuni de publicitate pe scară largă. Pur și simplu așa s-a întâmplat că această companie produce telefoane mobile pentru persoanele cu portofele groase. Iar ei le cumpără, plătind sume mari, în pofida componentei funcţionale neconvingătoare.

Sunt oamenii proști? Poate că nu mai pot de atâta bine? Nu, desigur nu. Există o serie de motive obiective de ce oamenii bogaţi adoră atât de mult obiectele de lux şi sunt dispuşi să plătească mai mult pentru brandurile renumite.

Obiectele de lux: "cauzele iubirii"
Primul dintre aceste motive este rivalitatea. Sincer vorbind, această calitate este caracteristică tuturor oamenilor, într-o măsură mai mare sau mai mică. Deși literatura de afaceri susține că rivalitatea este trăsătura caracteristică bărbaților, totuși, și jumătatea frumoasă a umanității posedă, de asemenea, această calitate. În caz contrar, de unde apare dorinţa de a fi mai bună decât toate prietenele şi femeile din jur? De aici apare mania sinceră de a cumpăra lucruri scumpe şi nu foarte practice. Deoarece articolele de lux sunt în măsură să sublinieze că proprietarul lor se află pe un nivel superior al ierarhiei societăţii umane.

Următorul pe listă este statutul. Statutul "poate conduce" oameni. Nu trebuie să mergem departe după un exemplu. Odată cu creșterea bunăstării, crește și calitatea vieţii. Nu ne mai bucură apartamentul confortabil, dar neîncăpător de la etajul cinci al unei case din panouri. Căutăm să ne mutăm, dacă nu în "castele de elită", atunci în locuinţe mai spaţioase. Alegem minuțios o şcoală decentă cu o bună reputaţie, cumpăram în acele magazine, în care merg la cumpărături persoanele statutului nostru, tindem să fim în companiile, în care predomină persoanele statutului nostru social. Şi, desigur, cumpărăm produse corespunzătoare posibilităților noastre şi situației menţionate anterior.

Este clar faptul că, venind la o întâlnire de afaceri într-un pulover ieftin şi blugi, îi veți uimi pe cei din jur, de aceea este de dorit ca persoana să corespundă statutului social. Astfel este mai ușor și să comunici. Din toate acestea putem spune că, oamenii bogaţi acordă atenţie obiectelor de lux şi le cumpere din cauza statutului lor.

Al treilea motiv se bazează pe psihologie. Este vorba despre calitate. Poate că luxul modern nu se deosebește atât de mult de omologii săi mai ieftini şi calitativi în această privinţă, dar calitatea sa este poziţionată mult mai sus de către consumator. Pe acest subiect, Al Ries a spus odată că este mai importantă anume calitatea percepută, și nu cea reală (în limite rezonabile, desigur). Anume cu calitatea "percepută" obiectele de lux nu au probleme.

Şi ultimul motiv. Desigur, aceasta este satisfacţia în urma cumpărăturii, un fel de divertisment. Dorinţa omului de a se răsfăța cu o jucărie scumpă. Băieții din copilărie doresc mașini scumpe. La unii visele devin realitate: avioane personale "Sigma Clasic", elicoptere și iahturi, care absolut nu sunt necesare lucrului.

Iată și toate motivele binecunoscute.

Комментарии

Recomandăm
Cum alegem pardoseala potrivită locuinţei?
Podeaua şi pardoseala joacă un rol extrem de important la amenajarea locuinţei Citește
Cum să construim o casă după sistemul Feng Shui?
Cu fiecare dintre noi s-a întâmplat aşa ceva: intrând pentru Citește
Feng Shui sau Secretele puterii Hong Kong-ului pentru viaţa de zi cu zi
Ştiaţi că la baza puterii şi influenţei mondiale a unui dintre centrele Citește
De ce oamenii cumpără obiecte de lux?
Specialiștii în marketing din întreaga lume sunt dornici să Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2020 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten