TOTUL
Femeia de afaceri şi familia
14.04.2011, 7:00
Cândva societatea stabilea o schemă simplă a relaţiilor din familie: soţul – e cel care câştigă şi hrăneşte, iar soţia – este cea care păstrează căminul, care ar trebui să se ocupe exclusiv de treburile casei şi de copii. Dacă femeile medievale se gândeau la carieră, atunci doar ca la un vis imposibil de realizat. Femeia, care tindea spre independenţă, putea fi uşor arsă pe rug pentru vrăjitorie şi gândirea liberă.

Societatea atribuia femeii un rol destul de modest, conform formulei "celor trei K": "Kuijen, Kirchen, Kinder" (bucătărie, biserică, copii). Se credea că este pur şi simplu imposibil de combinat cariera şi familia. La urma urmei, bărbaţii care nu acordau suficientă atenţie soţiei şi copiilor, întotdeauna aveau cu ce să se justifice: "Eu lucrez foarte mult, nu am nici timp, nici forţe."

În cele din urmă, femeile au obosit să fie dependente şi servitoare neajutorate în propria casă. Ele îşi doreau libertate şi auto-realizare. Cu toate acestea, societatea şi aici şi-a impus propaganda. Adică, îşi fac carieră doar cele, a căror viaţă personală a eşuat. Cu alte cuvinte, e vorba de aşa-numitele „fete bătrâne” ale Ludmilei Prokofiev, cu ochelari de modă veche şi în costume largi. Femeile din nou au fost nevoite să demonstreze lumii valoarea lor. Şi atunci am putut găsi, în programul nostru de lucru ocupat, timp pentru toate: pentru vizita salonului de frumuseţe şi pentru cumpărături, şi timp pentru a merge la întâlnire cu admiratorii şi pentru vizitarea evenimentelor sociale...

În rezultat, stereotipul despre femeia angajată, singură şi necăsătorită dispare în trecut. Femeile contemporane de afaceri înţeleg că autonomia şi independenţa sunt extrem de importante, cu toate acestea, în viaţa lor se poate găsi suficient loc şi pentru familie. Mai mult decât atât, nici o femeie de afaceri nu ar putea numi familia "muncă", aşa cum fac femeile casnice. Pentru femeia de afaceri, familia reprezintă o retragere de la ritmul nebun al vieţii, o sursă de putere. Femeia contemporană de afaceri este o femeie interesantă şi îngrijită, ea reuşeşte nu numai să avanseze în carieră, dar şi să-şi construiască viaţa personală, acordând timp soţului iubit şi copiilor.

Un exemplu elocvent în această privinţă este Irina Poslavscaia. Deja de peste 15 ani ea ocupă postul de director comercial într-una dintre cele mai mari companii din Moldova, specializată în importul şi comercializarea angro a instalaţiilor cosmetice şi medicale - "Armonie-Lux”. În toţi aceşti ani, Irina reuşeşte să combine perfect sarcinile de soţie şi mamă cu cariera. Recent, ea a devenit mamă pentru a treia oară, dar imaginea gospodinei "în bigudiuri şi purtând un halat vechi" nu i se poate atribui, şi nici stereotipul de persoană rece şi lipsită de inimă.

Corespondentul Totul.md a discutat cu Irina despre tema "Femeia de afaceri şi familia”:
- Rar ai întâlni un bărbat, care în acelaşi timp ar putea vorbi la telefon, ar schimba scutecele şi ar face însemnări. Dar iată că femeile reuşesc să facă asta, noi ne-am născut "multifuncţionale". În acelaşi timp, femeile posedă o capacitate uimitoare de a fi loiale şi devotate unui singur lucru, de a hrăni afacerea sa. Afacerea poate fi asemănată cu copilul ei. Copilul este o alegere serioasă, şi făcând această alegere, ar trebui să înţelegi întotdeauna la ce mergi. Afacerea şi copiii – anume aceste aspecte o reprezintă pe femeia de succes, în adevăratul sens al acestei expresii, - afirmă Irina.

- Ce părere aveţi despre convingerea că o cariera de succes înseamnă timp insuficient acordat copilului?

- Este uşor să te justifici spunând că ai de făcut cariera: "Mă dedic în totalitate lucrului." Aceasta este o expresie a egoismului. Niciodată nu trebuie de ajuns la etapa în care urmează de făcut alegerea – cariera sau copilul. Aceste concepte sunt inseparabile. O femeie trebuie să-şi facă cariera de dragul urmaşilor săi, pentru viitorul lor mai bun. Este importantă repartizarea corectă a timpului, concentrarea şi activitatea. Eu nu aş vrea să jignesc pe nimeni, dar de cele mai multe ori femeia nu naşte al doilea, sau al treilea copil,din cauza lenei banale (nu mă refer la cazurile în care există contraindicaţii medicale). Desigur, este dificil ca ziua să administrezi, iar în timpul nopţii să nu dormi din cauza copilului.

- Unele femei nu vor să nască, pentru că le este frică să-şi piardă forma, deoarece aspectul exterior în lumea modernă joacă un rol destul de important.

- Şi în această privinţă nu pot fi de acord. Sunt numeroase femei, pentru care figura lor este fundamentală pentru business. În acelaşi context, modelul Natalia Vodianova are 3 copii, cântăreaţa Victoria Beckham are 3 copii, campioana olimpică Anfisa Rezţova, de asemenea, are 3 copii. Mai mult decât atât, mamele se implică activ în educarea lor. Într-un cuvânt, expresia "Scopul principal al femeilor: naşterea şi creşterea copiilor”, în ciuda banalităţii sale, este relevant ca niciodată pentru o doamnă de afaceri.
Autor: Irina Hibina
 

Комментарии
2011-04-14T16:50:00+00:00
88
-104
Да, в женщине всё должно быть прекрасно: и работа, и дом, и дети..
2011-04-14T18:54:00+00:00
91
-86
женщина, это скрипка, а мужчина, это сверчок, поэтому мужчины должны создать музыку...
2011-04-15T10:15:00+00:00
84
-132
когда у женщины есть - работа, муж, дом, дети...и это все в гармонии, именно тогда она считает себя полноценной (состоявщейся) женщиной....
Recomandăm
Relațiile de familie așa cum sunt ele – 7 etape
Viața de familie are defectele, ghinioanele, neînțelegerile sale, ani Citește
Cum să prevenim cearta?
Noi deja am vorbit despre aceea, că de multe ori cearta este o metodă de a Citește
Totul Info
Studiază Totul
Tools
Alte Pagini
Copyright © 2019 Totul.md. Toate drepturile Rezervate.

Trimite link unui prieten